Merhaba.
Navicat ile (yüksek ihtimal) sıfırdan kurduğunuz FreeBSD'de MySQL bağlantısı kurarken 10061 hatası mı alıyorsunuz ? Bu konuda sebeplerinden ve çözümlerinden bahsediceğim. Bugün bir kurulum sırasında bu hatayı almış olup, sabahtan beri uğraşıyor ve araştırıyor bulunmaktaydım. Sonunda çözüme ulaştım ve bu araştırma sürecinde pek açıklayıcı ve kapsamlı çözümler bulamadığım için bu konu altında bulduklarımı sizle paylaşmak istiyorum.
MySQL başlatıldı mı ?
Bu hatanın en yaygın sebeplerinden biri MySQL hizmetinin başlatılmamış olmasıdır.
Kod:
Girdiğiniz bilgiler doğru mu?
Navicat yada artık nereden giriş yapıyorsanız bağlantı bilgilerinizi kontrol edin. Bağlantı bilgileriniz doğru ise okumaya devam edin.
Bağlantı bilgilerimin doğruluğundan emin misiniz ?
Eğer server dosyalarınızı elde ettiğiniz şahıs yada platformun bağlantı bilgilerini yanlış belirttiğini yada sizin unuttuğunuzu düşünüyorsanız MySQL hesap tablosuna herhangi bir MySQL hesap bilgisi olmadan erişebilirsiniz. Putty yada makinenizde sırasıyla şu komutları girelim: Kod:
SQL:
SQL:
Kullandığınız MySQL hesabının işlem yetkisi var mı?
Yetkisi olmayan bir hesap ile bağlantı kurmaya çalışıyor olabilirsiniz. Önceki paragraftaki işlemleri tekrarlayarak MySQL veri tabanına gelelim ve şöyle sorgulayalım:
SQL:
SQL:
Kod:
MySQL servisiniz dışarıdan bağlantılara açık mı ?
Bu ayar MySQL config dosyalarında bulunur. Bahsedilen config dosyası birden fazla yerde aranır ve belirli bir sıraya göre okunur. Bu dosyaların yerlerini ve sıralarını görmek için Putty yada makinenizde şu komutu girelim:
Kod:
Kod:
Sorun devam mı ediyor ?
Durumu inandığınız dinin yüksek varlığına bırakabilirsiniz yada profösyonel yardım alabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
- Johannes Joestar
Navicat ile (yüksek ihtimal) sıfırdan kurduğunuz FreeBSD'de MySQL bağlantısı kurarken 10061 hatası mı alıyorsunuz ? Bu konuda sebeplerinden ve çözümlerinden bahsediceğim. Bugün bir kurulum sırasında bu hatayı almış olup, sabahtan beri uğraşıyor ve araştırıyor bulunmaktaydım. Sonunda çözüme ulaştım ve bu araştırma sürecinde pek açıklayıcı ve kapsamlı çözümler bulamadığım için bu konu altında bulduklarımı sizle paylaşmak istiyorum.
MySQL başlatıldı mı ?
Bu hatanın en yaygın sebeplerinden biri MySQL hizmetinin başlatılmamış olmasıdır.
Kod:
service mysql-server stop
Yukarıdaki komutu girerek açık olup olmadığını denetliyebilirsiniz. MySQL servisinin başlatılamaması bu konunun içerik kapsamı dışında olduğu için bu durumu size bırakıyorum. MySQL'iniz başlatıldı ise okumaya devam edin.Girdiğiniz bilgiler doğru mu?
Navicat yada artık nereden giriş yapıyorsanız bağlantı bilgilerinizi kontrol edin. Bağlantı bilgileriniz doğru ise okumaya devam edin.
Bağlantı bilgilerimin doğruluğundan emin misiniz ?
Eğer server dosyalarınızı elde ettiğiniz şahıs yada platformun bağlantı bilgilerini yanlış belirttiğini yada sizin unuttuğunuzu düşünüyorsanız MySQL hesap tablosuna herhangi bir MySQL hesap bilgisi olmadan erişebilirsiniz. Putty yada makinenizde sırasıyla şu komutları girelim: Kod:
mysqld_safe --skip-grant-tables &
mysql -u root
Artık şifre gereksimi olmadan veri tabanına erişebiliriz. Veri tabanında MySQL tablosuna geçiş yapalım:SQL:
use mysql;
Kayıtlı MySQL hesap bilgilerimizi veri tabanına sorgulayalım:SQL:
select host,user,password from user;
Yaptığınız sorgu size MySQL hesap bilgilerini içeren bir tablo getirecektir. Burdan bilgilerinizi doğrulayın, exit komutunu girin ve tekrar bağlantı kurmayı deneyin. Hatayı almaya devam ediyorsanız okumaya devam edin.Kullandığınız MySQL hesabının işlem yetkisi var mı?
Yetkisi olmayan bir hesap ile bağlantı kurmaya çalışıyor olabilirsiniz. Önceki paragraftaki işlemleri tekrarlayarak MySQL veri tabanına gelelim ve şöyle sorgulayalım:
SQL:
show grants;
Bu sorgu size kullanıcılara ait olan yetkileri gösterecktir. Herhangi bir şey görmüyorsanız yada emin olmak istiyorsanız şu sorguyla yetki ekleyebilirsiniz:SQL:
GRANT ALL ON *.* TO "mysqlkullanıcıadınız"@"mysqlhostunuz";
MySQL host değeri genelde "localhost" dur. Bunu önceki paragrafta verilen kullanıcı bilgi sorgusuyla denetliyebilirsiniz. Exit komutunu girin, MySQL servisinizi yeniden başlatın ve ardından tekrar bağlanmayı deneyin.Kod:
service mysql-server restart
Hatayı almaya devam ediyorsanız okumaya devam edin.MySQL servisiniz dışarıdan bağlantılara açık mı ?
Bu ayar MySQL config dosyalarında bulunur. Bahsedilen config dosyası birden fazla yerde aranır ve belirli bir sıraya göre okunur. Bu dosyaların yerlerini ve sıralarını görmek için Putty yada makinenizde şu komutu girelim:
Kod:
mysql --help | grep "Default options" -A 1
Bu komut size boşluklarla ayrılmış dosya yollar verir. Bu dosya yollarını not alıyoruz ve birazdan vereceğim komutu not aldığınız dosyalara sırayla uyguluyoruz.Kod:
ee yol1
örnek: ee /usr/local/etc/my.cnf
Bu komutu girdiğinizde .txt dosyası düzenleme ara yüzü tarzı bir ekran gelecektir. Burda "bind-adress" ayarını arıyoruz. Eğer bu ayar bulunuyorsa bulunduğu satırı siliyoruz, ESC basıyoruz, "leave editor" seçiyoruz ve ardından "save" seçiyoruz. Bu işlemleri not aldığınız her yol için uyguluyoruz.Sorun devam mı ediyor ?
Durumu inandığınız dinin yüksek varlığına bırakabilirsiniz yada profösyonel yardım alabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
- Johannes Joestar