İlan
13 Haz 2026 19 çevrimiçi üye Duyurular
Ana Sayfa Forum SQL Metin2 için MySQL 8.0 mi, MariaDB 10.4 mü?...
İlan Yan banner placeholder

Metin2 için MySQL 8.0 mi, MariaDB 10.4 mü?

EREBOR 26.03.2026 09:09 1.5K görüntüleme 35 cevap
Son Mesaj
kodlariz_com
Üye
Üye
Katılım04 Mar 2026
Konular6
Mesajlar41
Elmas Konular0
Başarım0
ZirveCoin 0
Ticaret Puanı
+0 -0
05.05.2026 00:29 #30
Konu biraz eski ama 2025’te okuyanlar için MariaDb’yi Mysql’e tercih etmek çok mantıksız. Başta neden böyle bir hype oldu ve çoğu kişi mariadb’ye geçti anlamıyorum da bana bilinçsiz yapılan tercihler gibi geliyor. MySQL nerede yetersiz kaldı da MariaDb’ye geçtiniz sorusunu getiriyor akıllara.
Açıkçası metin2 de veritabanı Asenkron Senkronizasyon ve sunucu önbelleğiyle çalıştığı için (Belli Başlı işlemler Hariç tabi) pek bi performans farkı olacağını düşünmüyorum. eğer böyle olmasaydı tabi bence mysql -> mariadb veya PostgreSQL kıyasla tam bir çöptür.
Krok
Üye
Üye
Katılım01 Mar 2026
Konular7
Mesajlar51
Elmas Konular0
Başarım0
ZirveCoin 0
Ticaret Puanı
+0 -0
05.05.2026 00:29 #31
Açıkçası metin2 de veritabanı Asenkron Senkronizasyon ve sunucu önbelleğiyle çalıştığı için (Belli Başlı işlemler Hariç tabi) pek bi performans farkı olacağını düşünmüyorum. eğer böyle olmasaydı tabi bence mysql -> mariadb veya PostgreSQL kıyasla tam bir çöptür.
Burada benim atladığım bir konu olmuş, metin2 sunucularının çoğu freebsd'de çalışıyor, freebsd mysql5'in tüm sürümleri (5.5,5.6,5.7 etc.) için pkg den kaldırdı yalnızca mysql8 var, o da freebsd 14 ve 13 için, 12 ve altı için pkg desteği tamamen kesilmiş.

Default gelen mysql sürümü 8.0, bunun da metin2'de çalışması için reserved keywordleri güncellemek gerekiyor.

Yani MariaDb evet alternatif bir çözüm şu an için.
bubeR
Üye
Üye
Katılım24 Oca 2026
Konular14
Mesajlar68
Elmas Konular0
Başarım0
ZirveCoin 0
Ticaret Puanı
+0 -0
05.05.2026 00:29 #32
Açığı olmayan tek sistem evrendir, Metin2 veritabanında çoğu geliştiriciler halen mysql pw kullanıyor!
Bu durumda her ikisininde avantajı ve dezavantajları olsa bile şifreleme tekniği güvensiz değil mi?
Krok
Üye
Üye
Katılım01 Mar 2026
Konular7
Mesajlar51
Elmas Konular0
Başarım0
ZirveCoin 0
Ticaret Puanı
+0 -0
05.05.2026 00:29 #33
Açığı olmayan tek sistem evrendir, Metin2 veritabanında çoğu geliştiriciler halen mysql pw kullanıyor!
Bu durumda her ikisininde avantajı ve dezavantajları olsa bile şifreleme tekniği güvensiz değil mi?
Pek güvensiz sayılmaz, hashlenen değerler geri döndürülemiyor, ancak brute force denenebilir, zaten normal bir hashlemede yok hash’in hash’i gibi bir metod kullanıyor password fonksiyonu.
Socialhubagency
Üye
Üye
Katılım28 Ara 2025
Konular6
Mesajlar84
Elmas Konular0
Başarım0
ZirveCoin 0
Ticaret Puanı
+0 -0
05.05.2026 00:29 #34
2026dan selamlar.
Niye mysql dan mariadb ye geçiyorsun ki? diyen arkadaşa pek katılmıyorum açıkçası.
Muhtemelen yüksek online (gerçek 2000–4000 oyuncu, bot değil, fake sayı değil) bir oyun yönetmemiştir.
Mesele sadece mysql mi mariadb mi değil. Asıl mesele çoğu kişinin hala myisam kullanması.
Mysql 5.5 / 5.6 ile 2000–4000 gerçek online bir sunucu açarsan ve tabloların myisam ise şunları yaşaman çok olası
Oyundaki en basit işlem bile yoğun saatlerde gecikmeye başlar.
Mesela 4000 oyuncu aynı anda depo açmaya çalıştığında ciddi lag olur.
Quest kayıtları anlık düzgün yazılmaz gecikmeli çalışır.
Offline shop açma item ekleme çıkarma gibi sürekli yazma yapan işlemler yoğun saatlerde baya yavaşlar.
Item tablosuna yazma sırasında tablo kilitlendiği için diğer oyuncular sıraya girer. Bu da game tarafında db cevap vermiyor hissi oluşturur. Cpu Kilitlenme sorunu,lag,item kaybı,ch düşmesine kadar gideri var. Bu tarz problemler zaten oyununu bitirir.
Sonuç olarak;
Anlık donmalar
Ticaret depo gecikmeleri
Game–DB arasında bekleme
Crash sonrası tablo bozulma riski
Oyuncuların giriş yapamaması gibi zincirleme problemler
myisam in olayı şu yazma sırasında tabloyu kilitliyor. Yani biri item tablosuna yazarken diğerleri bekliyor.
Online arttıkça bu kilit muhabbeti iyice laga dönüşüyor.
Ben mariadb ye geçmem mysql 5-5 5-6 dan devam ederim diyosan eğer en azından önemli tabloları innodb ye geçir
Çünkü innodb satır bazlı kilit kullanıyor crash sonrası toparlaması daha iyi ve yüksek online da daha stabil.
Şey de diyebilirsin ben ona göre sunucu alırım falan ancak burada istediğiniz kadar donanımı iyi olan sunucuya geçin myisam in tabloları kilitleme sorununu tamamen geçirmez.
Kısacası yüksek online hedefliyorsan myisam ile server açmak çok riskli.
En azından innodb ye geçmek şart diye düşünüyorum konuyu bir tur da ben hortlatayım dedim
Socialhubagency
Üye
Üye
Katılım28 Ara 2025
Konular6
Mesajlar84
Elmas Konular0
Başarım0
ZirveCoin 0
Ticaret Puanı
+0 -0
05.05.2026 00:29 #35
bu arada forumda ciddi bir sorun var ne alıntı yapabiliyorum ne de mesajımı düzenleyebiliyorum az önce mesajı düzenledim alıntı yapmışım gibi davrandı
Edit: Foruma adblock eklentisi ile giriş yaparsan mesajları alıntılayıp düzenleme yaparken bozuluyor adminler incelerse sevinirim.
Ferhat550
Üye
Üye
Katılım22 Mar 2026
Konular6
Mesajlar63
Elmas Konular0
Başarım0
ZirveCoin 0
Ticaret Puanı
+0 -0
05.05.2026 00:29 #36
bu arada forumda ciddi bir sorun var ne alıntı yapabiliyorum ne de mesajımı düzenleyebiliyorum az önce mesajı düzenledim alıntı yapmışım gibi davrandı
Edit: Foruma adblock eklentisi ile giriş yaparsan mesajları alıntılayıp düzenleme yaparken bozuluyor adminler incelerse sevinirim.
Eklentinizi devre dısı bırakın veya başka bir eklenti kullanın.
Bu konuyu görüntüleyenler
1 misafir
Cevap yazmak için giriş yapın.